fredag 6 mars 2015

De 31 direktörernas revolt är faktiskt skamlig.


Socialdemokraterna har ibland haft parollen "människovärdet är viktigare än marknadsvärdet". Även om jag som liberal är för marknadsekonomi tycker jag det finns en poäng där. När samhället ska ge vård till människor får det aldrig handla om hur lönsamt det är för samhället.

Svensk vapenexport till diktaturer handlar om pengar, inget annat.

I en debattartikel idag i Dagens nyheter berättar 31 rika svenska direktörer hur viktigt det är att Sverige fortsatt säljer vapen (notera dock att ordet militärt materiel inte finns med i debattartikeln, bara "handelsavtal") till en av världens grymmaste diktaturer. Saudiarabien. Som liberal tycker jag inte det är något fel i sig varken att vara rik eller direktör. Men det är intressant att det avslöjas vad som är orsaken till att Moderaterna och delar av Socialdemokraterna vill behålla militärt samarbete med Saudiarabien. Det handlar om att öka svenska företags vinster och ge högre bonusar åt direktörer. Och givetvis en del jobb för arbetare som tillverkar vapenprodukter.

Då väger det lätt att Saudiarabien piskar bloggares ryggar till köttslamsor. Att kvinnor lever i samma förfärliga situation som svarta i tidigare apartheid-Sydafrika. Att det är dödsstraff för manliga homorelationer. Marknadsvärdet går före människovärdet.

Om avtalsfrihet.

Nu gillar jag som bekant marknadsekonomi och är i en viss mening på samma planhalva som direktörerna. En central del i en marknadsekonomi är möjligheten att träffa skriftliga avtal. Det handlar om att tydliggöra vilka rättigheter och skyldigheter två parter förbinder sig att ha gentemot varann. Men avtal är tidsbegränsade. Om McDonalds träffar ett avtal med IKEA (om inköp av möbler till deras restauranger) för att ta ett hypotetiskt exempel så är de båda parterna bara bundna av det avtalet de år det gäller. Om McDonalds efter ett 5-årigt avtal skulle avsluta det och istället träffa ett avtal med ett franskt möbelbolag hade det inte betraktats som något suspekt, ingen hade hävdat att McDonalds "inte håller avtal".

Handelsbojkott emot Saudiarabien vore fel.

Direktörerna försöker också försåtligt blanda in frihandel generellt i debatten. Men de flesta är ense om att svenska företag ska få verka i landet med civil verksamhet. Och de kan göra nytta om de faktiskt står upp för mänskliga rättigheter, jämställdhet och HBTQ-rättigheter i sin kommunikation där. Tyvärr har ju en del svajat. IKEA retuscherade (efter påtryckningar från regimen) bort kvinnor och behöll bara män i en av sina broschyrer till Saudiarabien för några år sedan.

Men det positiva med artikeln är att de 31 direktörerna nu fattar att det är skarpt läge, att det är betydande sannolikhet att avtalet hävs även om det verkligen inte är avgjort. Notera att direktörerna själva erkänner att Saudiarabien kommer först på plats 18 när det gäller svensk export. Samtidigt finns ju massor av länder i Afrika och Asien som har blivit eller håller på att bli demokratier. Kanske de borde fokusera mer på exportstrategier till de länderna. Om de nu på allvar gillar mänskliga rättigheter.

Men aldrig, aldrig ska Sverige exportera militärt materiel till en av världens värsta diktaturer. Och vi ska inte heller exportera vapen (inklusive övervakningsutrustning) till någon annan diktatur heller. 

Det är faktiskt skamligt.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar