fredag 23 september 2016

HBTQ-kultur. Holding the man.


Från presentationen av filmen Holding the man (2015) regisserad av Neil Armfield.
.... Holding the man is a love story set in the 70’s and 80’s, about a bright catholic boy who falls in love with the captain of the school’s football team… and gets him for the roller coaster that is life! Based on Timothy Conigrave’s acclaimed memoir....
En del i Sverige har kallat den här filmen för Australiens "Torka aldrig tårar". Men den svenska TV-serien (baserad på böcker av Jonas Gardell) var mästerlig. När jag framför att Holding the man inte håller samma nivå är det egentligen ingen allvarlig kritik. Men det finns problem. Ibland blir det väl dramatiserat och inte trovärdigt. Som att två bögar på 1970-talet alltid snabbt hittade de perfekta kommentarerna i möten med homofober i sin omgivning. Ibland blir det även för sentimentalt.

Det handlar om att Timothy Conigrave (spelad av Ryan Corr) och John Caleo (skådisen Craig Stott som definierar sig som queer) möttes på 1970-talet och trots problem och konflikter höll ihop i decennier. Tills de båda på 1990-talet avled av aids-relaterade komplikationer. Corr och Stott spelar sina roller mycket bra, de förmedlar tillgivenheten och kärleken även i de tuffaste stunderna. Och precis som i Torka aldrig tårar ska den som avlidit i aids "heterosexualiseras". Hans älskade blir "en vän". "Han hade cancer". Visst blir man upprörd då.

Starkaste scenen är när Caleo får vara en åtråvärd partner trots sin sjukdom.

Men främst är den här filmen sorglig så småningom. Den starkaste scenen är kanske när John Caleo tillfälligt får lämna sjukhuset. Han har slangar i näsan, är mager och har rakad skalle men får ett sexuellt möte med sin älskade. Även om det "bara" handlar om att de berör varandras könsorgan och smeker varandras kroppar förmedlas att han för en stund inte främst är döende och sjuk utan åtråvärd för den man han älskat i decennier. Scenen där han dör är svår. Jag gråter nästan aldrig till filmer men det var nära jag gjorde det.

Visst hade filmen ibland kunnat varit mer nyanserad och mindre dramatiserad. Men den har fått betydelse i Australien eftersom många av de inblandade är välkända där.

Trailer (Youtube)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar