torsdag 20 oktober 2016

HBTQ-kultur. Livets outgrundliga mysterier - Benjamin Alire Sáenz.



Från presentationen av Livets outgrundliga mysterier (2015) av Benjamin Alire Sáenz.
Aristotle Mendoza är femton år och arg på världen, livet, allt och alla – inklusive sig själv. Hans bror sitter i fängelse, hans pappa är traumatiserad av kriget och han har inga vänner. En het sommardag träffar han Dante vid den lokala poolen. Dante som läser dikter, målar, gråter, har intellektuella föräldrar och älskar att gå barfota. Deras vänskap är osannolik men omedelbar och tillsammans utforskar de livets outgrundliga mysterier – hur man ska lära sig att acceptera sin familj som den är, vad det innebär att växa upp, varför man känner som man gör och, framför allt, hur man ska veta vem man egentligen älskar.
Det här handlar om två tonårskillar på 1980-talet. Båda har mexikanskt ursprung och tillhör de i USA som kallas "latinos". Gruppen som generellt är väletablerad i landet har i kampanjer inför årets presidentval hamnat i fokus eftersom det finns många från Mexico som vistas illegalt där. Den första hälften av boken ger inga indikationer om något HBTQ-tema. Senare blir det desto mer.

Sexualitet och etnicitet.

Språket är vardagligt och från en tonårskilles perspektiv. Alire Sáenz har en förmåga att få fram både humor och känsla om sexualitet, etnicitet och hur en pojke blir man. Det är bra litterärt. Det som brister i boken är trovärdigheten. I synnerhet slutet av den.

Men den är ibland obarmhärtig inför resonemanget om vad det är att vara människa. Det är i det svåra den blir som bäst. Om hur vi alla ibland måste försöka hitta en balans mellan ärlighet och kompromisser.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar