lördag 22 april 2017

HBTQ-kultur. Teddy - Walton och MacPherson. Pyret fixar frukost - Berg, Frimodig och Arpiainen.



Från presentationen av Teddy, en vänlig historia om identitet och vänskap (2017)
.... Nallen Thomas och Errol är bästa vänner. En dag känner sig Thomasnallen nedstämd. Thomas känner att han inte längre vill heta Thomas utan Tilly. Att vara flicknalle är den rätta identiteten. Vänskapen med Errol och Ava gör att livet fortsätter som vanligt med lek och teparty. Detta är en vänlig historia om vänskap och identitet....
Vanligen är det bästa att HBTQ-litteratur som riktar sig till barn avdramatiserar att någon inte följer heteronormen. Men den där normen finns och det bör inte undanhållas barn. Som när det gäller andra samhällsproblem ska dock budskapet anpassas efter ett barns ålder. Här finns en nalle som tolkas som pojke men vill vara flicka. Boken förmedlar budskapet att det är ok att vara annorlunda än normen. Det blir dock ett visst problem när begrepp som "teaparty" direktöversätts till svenska. Få barn eller för den delen vuxna i Sverige vet vad ett "teparty" är. Det handlar om att någon serverar mat och dryck där alkohol inte är det centrala. I Sverige skulle vi kanske kalla det "kaffe-kalas". Budskapet förmedlat av Jessica Walton är förvisso bra men teckningarna av Dougal MacPherson är tyvärr mediokra.



Från presentationen av Pyret fixar frukost (2017)
.... Pyret hör hur det kurrar i magen. Ska papporna sova hela dagen? Till slut bestämmer sig Pyret för att fixa frukost själv. Lite knäckebröd med sylt på ska nog få dem att vakna. Detta är den andra boken i serien om pingvinpapporna och deras Pyre....
Jag gav häromåret Pyret och Pingvinpapporna en välvillig recension. Och även andra delen om pingvinbarnet med sina två pappor förtjänar beröm. Sara Berg och Karin Frimodig levererar rim. Det är lätt att sådana blir fåniga men de undviker det. Det som är bäst är annars  - igen - teckningarna av Johanna Arpiainen. De är ibland retro konstnärligt som om de vore från 1960- och 70-talet men anpassas till modernismen och att familjer är olika.

Det här visar igen att Sverige är i frontlinjen när det gäller HBTQ-relaterad barnlitteratur. Vi svenskar är inte bäst på allt. Men när det gäller sjukvårdens kvalité (tillgängligheten  och köer är dock ett problem), föräldraförsäkringen, popmusik, låtar till Eurovision song contest och HBTQ-litteratur är vi bland de främsta.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar