söndag 11 mars 2018

Transrättigheter. Del 1. S bör igen visa ansvar.



Jag ska närmaste veckorna göra en blogg-serie om aktuella reformer för transpersoner. Och då fokuserar jag inte på det som redan är politiskt avgjort. Som att transpersoner ska få skydd av hetslagen och att tvångssteriliserade transsexuella ska kunna få möjlighet till skadestånd.  En bred majoritet i riksdagen (alla partier förutom sd) röstar för de förslagen i vår.

1991.

Socialdemokraterna hade kongressbeslut om att partiet var för en partnerskapslag för samkönade par. På den borgerliga sidan var Folkpartiet (idag l) ensamma om att vara för reformen. Opinionssiffrorna tydde på att det skulle bli en borgerlig regering vid höstens riksdagsval. S hade givetvis kunnat fördröja processen för att senare få fram en svekdebatt gentemot fp om det skulle bli regeringsskifte. Istället tog sossarna sitt ansvar och startade en utredning. Och den som blev ansvarig för den var en borgerlig politiker, Barbro Westerholm (fp). Med det skulle det bli svårare för en eventuellt ny regering att avskaffa utredningen.

2018.

Idag har vi delvis en liknande situation även om den är mer komplicerad med Sverigedemokraterna som tredje största parti. Om det blir en borgerlig regering i höst lär det inte startas en utredning om att införa ett tredje juridiskt kön. Både s och mp lovade 2014 att om de blev regeringspartier skulle de tillsätta en utredning om reformen. Regeringskansliet har begränsade resurser både ekonomiskt och när det gäller personal. Alla löften kan inte införas direkt. Men att genomföra det inom en mandatperiod borde vara självklart.

S kan (tillsammans med mp), precis som 1991, visa sig ansvarstagande och tillsätta en utredning före valet.

Uppdatering 1.

S tvekar ännu.

När det gäller röd-gröna partier är Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ för att införa ett tredje juridiskt kön, Socialdemokraterna tvekar. I senare bloggposter ska jag granska Alliansen och Sverigedemokraterna.

Uppdatering 2.

Konstitutionsutskottet främst ansvarigt.

I riksdagen är det konstitutionsutskottet som har ansvar för behandling av motioner om införande av ett tredje juridiskt kön.  Om du vill det ska startas en utredning om reformen kan du kontakta utskottets ledamöter.

Inom regeringen är det justitieminister Morgan Johansson som är främst ansvarig. Du kan kontakta justitiedepartementet.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar